EL BOTÀNIC ARA

ÉS TARDOR AL JARDÍ

TEMPS DE BAIES I CAIGUDA DE FULLES

GABINET DE CULTURA I COMUNICACIÓ

Responsable: Eva Pastor
Tècnic: Elisa Caballer

Telf. 96 315 68 06/24
Fax. 96 315 68 26
cicbotanic@uv.es
eva.pastor@uv.es
elisa.caballer@uv.es

Informació i matrícula en activitats culturals: Anaïs Gómez Romero

Telf. 96 315 68 16
cicbotanic@uv.es 

- Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 9 a 14 h

- Fora d'aquest horari pots cridar a la taquilla del Botànic: 963156817

ALTRES ANYS
2022

AGENDA | ACTES I ACTIVITATS
PROJECCIÓ: EL ENIGMA AGUSTINA

DOCUMENTAL SOBRE L'EDAT DE PLATA DE LA CIÈNCIA ESPANYOLA + COL·LOQUI POSTERIOR 

DIA: 29 JUNY 2018 

HORA: 18.30 h 
LLOC: Auditori Joan Plaça (C/ Beato Gaspar Bono s/n). Entrada lliure, aforament limitat. 
COL·LOQUI: Manuel González García i Natalia Ruiz Zelmanovitch 

DESCRIPCIÓ  

A principis del segle XX, Espanya va poder convertir-se en l’avantguarda de la ciència a Europa, on es viviva un dels moments més importants per a disciplines com la Física o la Química. Les ments més brillants del moment, des d'Albert Einstein, Marie Curie, Edwin Schroedinger o Niels Bohr, feren aportacions clau en l'establiment de les bases de la investigació científica actual. A Espanya, tanmateix, la guerra i la posterior dictadura van provocar que molts projectes i investigacions restaren oblidats als calaixos. 

Seurem davant de la pantalla i amb què ens trobarem? Amb un personatge, Agustina, amb unes obres de remodelació que treuen a la llum un  baül ple d'objectes i documents als que ningú presta atenció i, anys després, amb un misteri que apareix estirant un fil històric per a un doctorat... la ciència serà al mateix temps paisatge i protagonista d’aquesta història que amaga moltes sorpreses. 

El enigma Agustina,  que estrenem a València en Las Charlas del Grel al Botànic, és un documental que vol posar llum a les investigacions científiques d’aquell moment destacat de la història d’Espanya. Personalitats com Blas Cabrera, Pepín Bello, Maria de Maeztu o Felisa Martín Bravo ens aproparen a l’anomenada Edat de Plata de la ciència espanyola. Al mateix temps, el documental també cerca traslladar missatges científics complexos a un públic ampli, per al que aborda algunes de les fites científiques més rellevants del període, com la relativitat general, la mecànica quàntica i la cosmologia. El documental està dirigit per l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC) i finançat per  la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) en col·laboració amb la Societat Espanyola d’Astronomia, la Conselleria de Cultura de la Junta d’Andalusia i l’Institut Andalús de la Dona.

Posteriorment a la projecció d'El enigma Agustina, es realitzarà un col·loqui amb Manuel González García i Natalia Ruiz Zelmanovicth, membres de l’equip impulsor d’aquest projecte divulgatiu, amb que tancarem la temporada de Las Charlas del Grel al Botànic, a l’espera de noves activitats el curs que ve. 

Manuel González és llicenciat en Físiques per la UCM i doctor en Astrofísica per la Universitat de Paris-Sud XI . Els últims anys s’ha especialitzat en radioastronomia, treballant en el telescopi IRAM, a Granada, i en l’Observatori Astronòmic Nacional, a Guadalajara. Actualment treballa en l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia i és responsable de comunicació del projecte europeu PRE-EST. A més, realitza una intensa activitat divulgadora que l’ha portat a classificar-se en Famelab 2015 i a formar part del grup de monologuistes científics Big Van. 

Natalia Ruiz és llicenciada en Traducció i Interpretació (francès i anglès), Experta en Planificació i Gestió Cultural i en Comunicació Social i Divulgació de la Ciència. Ha treballat en l'Institut d'Astrofísica de Canàries, el Centre d’Astrobiologia, l'Institut de Ciència de Materials de Madrid (CSIC) i ara és Responsable de Comunicació del projecte europeu NANOCOSMOS des de l'Institut de Física Fonamental (CSIC). És membre de l'ESO Science Outreach Network a Espanya i actualment col·labora amb Carne Cruda Radio fent un especial de ciència. Forma part de Naukas, escriu contes i li agrada dir que és molt teatrera. 

La projecció del documental i el col·loqui formen part de #LasCharlasdelGrel, una iniciativa del col·lectiu La Física del Grel que tracta de parlar de ciència de manera amena i accessible per a tots els públics. Compta amb la col·laboració del Jardí Botànic de la Universitat de València, el Ministeri d’Educació, la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València.